Engagemang saknas

2015-11-02 @ 21:16:04 | Allmänt
Blev provocerad av följande artikel, som jag aldrig läst om inte en pokervän skickat mig länken:
 
http://www.pokerlistings.se/svenska-pokerfoerbundet-vi-far-acceptera-att-live-sm-spelas-utomlands-77922
 
Den är visserligen gjord efter att två av de 8 eventen gått av stapeln, och visst, det var inte förrän efter 4 event som misslyckandet blev uppenbart, men det finns en del uttalande i intervjun som är djupt oroande inför framtiden.
 
Det är tydligt att styrelsen släppt allt ansvar till Pokerevent och knappt brytt sig om att informera sig själv. Med så lite engagemang så måste pressen från styrelsen på Pokerevent att arrangera ett bra online-SM varit minimal.
 
779 spelare drog online-SM Main event förra året, en rejäl sänkning från året innan med 1349 deltagare, men då gick de bara med 4 månaders mellanrum. Nu hade vi fått vänta bra mycket längre och Svenska Spel hade hunnit ställa in ett SM, så vi var svältfödda.
 
39 spelade highrollern förra året, 88st spelade året innan och då var inköpet $1050, det dubbla gentemot i år.
 
100 spelare i förra årets headsupevent och lowrollern drog 306 spelare.
 
Siffrorna efter två event pekade på en halvering då 156 spelade lowrollern i år, så kanske hoppades fortfarande ordförande Ulf på åtminstone 400 spelare i Main och kanske 20-30 st i highrollern.
 
Men det blev inte mer än 65 deltagare i Main event, och highrollern höll på att få ställas in då de i sista minuten jagade in den nionde spelaren. Fiasko är ett alldeles för snällt omdöme.
 
Det är då lite provocerande och oroande med uttalande som:
"För nu kan jag väl säga att årets SM Online gick på hösten istället för våren och att framförhållningen dessvärre var något kortare, vilket ökar risken för krockar med andra event."
2014 sa man att det var för att det gick på våren som det var så dåliga deltagarsiffror, och då var också framförhållningen dålig. Nu i efterhand så känns ju det SM:et som en klang- och jubelföreställning jämfört med det i år.
 
På frågan om styrelsen haft något inflytande över online-SM:
"– Vi har inte efterfrågat något sådant inflytande, utan lämnat förhandlandet helt till Pokerevent i enlighet med avtalet. Vi har fått en del information längs vägen, även om vi aldrig fått eller efterfrågat detaljer"
Bara för att man gett ansvaret till någon annan, betyder det att man inte ska följa upp att man får vad man avtalat om?
 
På frågan om tävlingen med SvS:
"Om det är en tävling så skulle jag se det som en tävling mellan monopolet och spelarna. Och där tror jag att spelarna är på väg att vinna."
Inte kände vi 65 oss som några vinnare inte.
 
På frågan om hur Full Tilt och Pokerevent skött marknadsföringen:
"– Jag tycker att jag själv sett marknadsföringen av SM vid ett flertal tillfällen, så spontana uppfattningen är att det varit bra."
 
Med det engagemanget och med den inställningen så lär vi få ett ännu mindre online-SM nästa år. Och visst fattar jag att inte styrelsen är nöjda med SM:et, men även om de sålt arrangemanget försvinner inte deras skyldighet att se till att det blir bra. Att underleverantören gör vad de lovat. Och framför allt så förväntar jag mig inte att de ska göra en Hamrén och låtsas som om allt är bra.
 
Dags att se över avtalet och se över möjligheterna att ta ifrån Pokerevent ansvaret för online-SM, de verkar ju ändå inte bry sig nämnvärt.
Visst är det sämre tider för online-poker, men förklaringen ligger inte bara där. SvS körde precis sitt  första event med nästan 1500 deltagare. Om inte Pokerevent kan hitta en bättre partner än Full Tilt som inte satsade ett dugg på turneringsserien, så är de inte rätt företag att arrangera ett online-SM.

Uselt SM

2015-11-01 @ 11:22:00 | Allmänt
Svenska Spel har alltid varit riktigt duktiga på att promota sitt online-mästerskap. Det syns tydligt i klienten att det närmar sig, kvalen marknadsförs, de som lyckats kvala in får en annan avatar i klienten, vilket iofs jag tycker mest är irriterande, men det gör att det finns en högre medvetandegrad bland spelarna om att det är ett SM på gång, gör att de själva börjar kolla på möjligheter att kvala.
 
De skapar jippo i form av webb-tv, under åren har det varit pokerstudiosar, Sverigeresor, besök av svenska mästare i andra sammanhang och nu senast en Bootcamp där man får följa ett antal spelare i sina förberedelser. Reklam som ger resultat, trots att pokerboomen sedan länge är över. Svenska Spels deltagarantal har varit riktigt bra.
 
De år de klarat av att fullfölja sin turneringsserie vill säga. Förra året fick allt ställas in efter stora DDOS-attacker, de stängde till och med ner allt turneringspelande under flera veckor. Men de hade trots allt fler reggade till sitt Main Event som ställdes in än som faktiskt spelade Pokerförbundets SM på Pokerstars förra året. I år sätter deras mästerskap igång kl.19.00 idag med deras shorthanded event som redan har 300 anmälda, första avsnittet av Bootcampen är släppt, och man har stängt av all trafik som inte kommer från Sverige som en förberedelse inför eventuella attacker. Värdet är jättestort, om de faktiskt lyckas genomföra det hela utan tekniska problem.
 
Pokerförbundet har de senaste åren varit lite av motsatsen till Svenska Spel, vad gäller just marknadsföring av sitt online-SM. Första året efter omstarten av pokerförbundet gick Pokerstars in med alldeles för höga garantier och brände sig lite, men fortsatte ändå och hade förra året en garanti på $150 000 som fylldes och de hade sammanlagt garantier på $350 000 på alla event.
 
Just garantier har varit utländska sajters största konkurrensfördel när man marknadsför sina turneringar då SvS inte får lov att ha garantier. Så trots ibland lite bristfällig marknadsföring har det blivit online-SM som inte varit störst, men ändå dragit väldigt många av eliten inom svensk poker och prestigemässigt kunnat mäta sig med SvS mästerskap.
 
Pokerförbundet valde som sista åtgärd innan man bytte styrelse förra året att sälja sitt SM till företaget Pokerevent. Motiveringen var bl.a. att ingen annan hade förmågan att anordna ett SM, framför allt inte en ny styrelse. Då pratade de mycket live-SM och inte online-SM, som faktiskt fram tills dess varit förbundets största kassako och dragit flest deltagare.
 
Jag har alltid varit främst en onlinespelare, tycker väl iofs att det är kul att spela live, men höjdpunkten på året för mig har alltid varit online-SM framför live-SM. Hoppades att Pokerevent skulle lyckas få till ett bra mästerskap, de var ju på banan direkt vad gällde live-SM på Malta, och jag var hoppfull om ett bra online-SM.
 
Men det dröjde med information om online-SM, först den 24 september gick man ut och talade om att det skulle gå på Full Tilt. Var ju för mig ett lite märkligt val av sajt, men då pokerboomen är över så fanns det säkert inte så många sajter att välja på. Men det som förvånade mig mest var avsaknaden av någon som helst sorts garantier. Blir svårt att locka nya spelare till Full Tilt utan sådana, så jag ställde in mig på ett mindre online-SM än vanligt.
 
Antog ändå att man skulle försöka utnyttja online-SM åtminstone för att marknadsföra live-SM. Men efter att schemat kom ut har det varit väldigt tyst. Först den 22 oktober så kom lite marknadsföring av en frirulle som skulle starta upp turneringsserien. Men då var det pokerförbundet själva som skötte det, inte Pokerevent som tagit på sig ansvaret att arrangera turneringarna, mest för att försöka locka nya medlemmar.
 
Det har varit ganska mycket tjat om kval till live-SM, men knappt något alls om kval till online-SM. Fullkomlig tystnad. Full Tilt har inte gjort någonting för att lyfta fram SM. Och deltagarantalet i alla turneringar till följd av detta har varit bedrövligt, även om det kvalitetsmässigt varit en del duktiga spelare med.
 
Igår var det så dags för Main Event. Kostnad $250 dollar vilket är mycket pengar för att rena nöjesspelare ska plocka fram plånboken, det behövs massor med kval för att locka dem. Entusiasterna kan nog tänka sig att spela en turnering för den summan, det är ju SM och en titel på spel, men det måste ju kännas som något speciellt för att de ska lockas. Och inte fan kan man lägga det på en lördag om man ska få med sig huvudelen av turneringsproffsen. Speciellt inte på halloween då de flesta turneringsproffsen antagligen är ute och kör bus eller godis med tanke på att de flesta fortfarande får räknas som snorisar.
 
65 deltagare blev det till sist. Det är ett uselt deltagarantal. Är övertygad om att Svenska Pokerförbundets styrelse hade fått bättre deltagarantal om de arrangerat det själv som homegame på Pokerstars eller arangerat skiten som privata bord på SvS. För om pokern är så jävla död i Sverige att ingen sajt är mer intresserad av att arrangera ett SM än vad Full Tilt uppenbarligen varit så är det precis vad de borde ha gjort.
 
Att Pokerevent slarvar bort online-SM trots utfästelser i Per Capsulam-beslutet gör att pokerförbundet, istället för en liten inkomst får en kostnad för det enda som tidigare faktiskt genererat pengar. De har i praktiken slaktat sin kassako och det kommer att ta tid att föda upp en ny. Att de inte gjort det annorlunda beror gissningsvis på att deras ekonomiska uppsida varit för liten jämfört med live-SM, vilket är risken när styrelsen säljer ut ansvaret till ett företag.
 
På detta sätt har titlarnas värde devalverats till ingenting, det är som vilken annan turnering som helst, och det är inte det som är tanken med ett online-SM.