Tillbakablick

2010-04-30 @ 11:08:10 | Allmänt
Har fått förfrågningar om lite gamla blogginlägg jag gjort som folk haft svårt att hitta så jag tänkte göra det enklare och lägga upp lite länkar till dem så det blir lättare att hitta:

Poker-SM online 2008 fiaskot
http://rosjon.blogg.se/2008/december/
http://rosjon.blogg.se/2009/january/
http://rosjon.blogg.se/2009/february/

Stämningen:
http://www.donkr.com/forum/viewPost.asp?threadid=778817


Här börjar blogginläggen om Pokertalenttävlingen på Donkr.com
http://rosjon.blogg.se/2009/may/

Resebloggen från vegasresan på donkr.com:
http://www.donkr.com/forum/viewPost.asp?threadid=771100


Bröllopet i Vegas
http://rosjon.blogg.se/2009/july/Momo eller kampen om tiden......

2010-04-28 @ 21:00:35 | Allmänt

Har haft fullt upp med resten av livet efter återkomsten från Åland. Hann med att arrangera ett homegame med sammanlagt 16 spelare blev en turnering följt av lite cashgame. 16st i min källare var precis vad som fick plats, hade tur att det blev lite avhopp i sista stund. Tyvärr är det svårt att spela 2 turrar när man är så många, men borde kanske planat ut strukturen lite och låtit det ta sin tid. Men nu blev det mer cashgame istället och det är ganska kul live. Bubblade för ovanlighets skull i turneringen, istället blev det en nykomling som tog hem första platsen, grattis till Mattias. Tvåa kom enda fulltidsproffset på plats, vars dagbok jag måste göra reklam för! Även om den är på ett konkurrerande forum är den ganska underhållande då den visar hur mycket enformighet det finns i pokern som jobb. Här är länken till Nelsons dagbok, 1år - 1 miljon.

Back på turneringen men plus på cashgamet, trevligt när det går plus minus noll iaf.

I övrigt är det kallt med blandat bra och dåligt spel. Brukar börja bra och sedan floppa
triss i tio och bli utdragen med runner-runner fyrtal i nior.Suck
Efter det kan det ibland bli lite småtiltat spel. Men finns ingen bättre medicin mot tilt än att tilta nån annan och det lyckas man ju med ibland på detta sätt. Inga framgångar, tre finalbord men åkt tidigt på dessa.
Men det kommer, have faith.

På hemmafronten så sliter dottern hårt under repetitionerna till Momo - eller Kampen om tiden som sätts upp av enskedespelet:

Premiär den 15:e maj och den håller på fram till den 11 juni och Siri spelar med i varje föreställning, så det blir en tuff avslutning på terminen.Enskedespelet
Lär bli en väldigt cool föreställning, se den!

Nästa stora grej är att rivningen av vår entré nu börjat och den 18:e maj ska nya tvåvåningstillbyggnaden vara klar och på plats. Inte invändigt och utan dörr och fönster, men ändå. Innan dess ska det byggas ny grund, får hoppas de hinner klart.

Paf Poker Challenge del 4

2010-04-24 @ 00:45:46 | Allmänt
Så blev det då till sist en SnG, med ett inte allt för lätt fält. Magda, Dan, Linus Dolke, enligt egen utsago en av världens bästa SnG-spelare,Conny, Nicklas Persson, ), Johan Palokangas bland andra. Blev en ganska konstig turre, eftersom Palokangas hade last longer bets med flera på bordet. Linus föreläste hela tiden om hur man skulle spela. Åkte till sist på 5:e plast efter att ha ställt med Q4 på lilla mörken och Palokangas vaknade upp med AK. Not happy;-) Riggen var inte med mig på Åland och vet inte alls hur det slutade för jag drog mig direkt till hotellet då jag var helt slut. Men ett extra tack till spelaren som fixade korv i mängder till hela bordet. Det behövdes vid det laget. Läste i Magdas blogg att hon kom i pengarna, trots att hon uppenbarligen satt och nästan sov då hon missade att det endast kostade ytterligare 300 att syna Palokangas när han var short. Hade hon tagit den synen hade det antagligen sett helt annorlunda ut. Nu hämtade han sig och kunde slå ut mig. Minitilt. Gissar att Dan vann turren, han var bäst vid bordet, men med den strukturen så var det alldeles för mycket lotto på slutet.
Dagen efter bestämde jag och Liv oss för att ta Eckeröfärjan hem så att vi kom hem vid 17-tiden och fick träffa ungarna några timmar innan läggdags. För att komma ihåg Åland lite när vi nu är hemma igen så köpte vi med oss en låda Lonkoro och tjärtabletter. Tack finland för dessa bidrag till världen.

Det var en jäkla tur att jag vann paketet för det blev en dyr resa till Åland i övrigt. Tur att Liv räddade familjeäran och ekonomin med sin vinst. Glömmer aldrig hur det kändes att åka ut som andra man i huvudturren och hur det kändes när 4:an kom i cashgamet. Nästa gång så är det min tur.

Paf Poker Challenge del 3

2010-04-19 @ 21:48:03 | Allmänt
Lördagen började vi med en schysst frukost där vi också träffade på Jorma och Therese som båda fortfarande var kvar i Main. Lite avundsjuk man var då Jorma dessutom klonkat hem en jorden-runt-resa hos PAF. Vet inte hur det gick till men det vore ju inte helt fel.
De hade dock valt att ta en resa med hela familjen till Thailand, men det kanske blir råd med en tripp till Vegas med.
Sedan blev det shopping på stan, presenter till ungarna och en kaffe på bagarstugan.
Vidare till turneringen som startade kl. 12.00, såg att Johan klarat sig vidare om än shortstackad.

Vi stannade kvar och käkade en lunch som var helt ok, men jag höll mig till vatten då jag var helt övertygad att en enda öl skulle göra mig alldeles för aggressiv. I efterhand inser jag att jag skulle ha tagit inte bara en utan två öl.
Stannade kvar en stund och kollade och sen gick vi upp till rummet och tog det lugnt.
15.50 gick jag ner igen och hamnade på ett ganska ok bord, åtminstone hade vi lokalens bästa utsikt.
Jag satt på position 10, på position ett satt en Ålänning som spelade rätt många händer, efter honom en finne som jag spelat med innan som brukar vara ganska stabil om han inte druckit, men det hade han;-) Överlag kan man säga att ålänningarna och finnarna var helt otroliga på att dricka, men trots kopiösa mängder så lyckades de ända hålla sig så pass vakna att de kunde spela. Om jag druckit lika mycket hade jag legat under bordet för länge sedan.
På position tre satt ytterligare en slaskande finne och efter honom satt en skåning som jag tror hette Nicklas Persson. Han spelade inte speciellt många händer men han spelade dem hårt. Efter honom satt ytterligare en ålänning som jag kände igen, väldigt lös och aggressiv. Nästa stol innehades av Gia som slog ut mig i kryssningen jag kom trea i. Efter henne satt Dan, som vunnit en av kryssningarna för inte så länge sedan och som bubblade den gången jag kom trea. Därefter satt en kille från dalarna som jag också kände igen väl ifrån kryssningarna och sist en finne som var TAG.
Ganska tufft bord och jag kommer ihåg att jag tänkte att det kunde varit lättare, men sen när jag såg mig omkring så fanns det inga direkt "lätta" bord.
Första handen plockar jag upp AK. Björne som jag tror ålänningen innan Gia hette höjer upp, Gia synar och jag reraisar. Bara Gia synar. A57 på floppen, Gia checkar och jag betar. "Slänger väl mina pocket" säger Gia och jag gör misstaget att visa mitt ess. Onödigt. Handen efter så får Gia halva Björnes stack efter att ha fått kåk med sitt par i kungar. Dan lovar att slaska rejält eftersom cashgamet lockade. Det tog alltså inte lång tid innan han synade med två par på en bräda där färgen kom på rivern och blev ganska
short, men han höll sig kvar ändå. Gia fortsatte och satte en stege och fick bra betalt av en av de slaskande finnarna. Efter ett tag åkte Björne med A2 mot KQ mot en av finnarna, men han i sin tur åkte senare mot Nicklas som samlade ihop en ganska stor stack de få händer han spelade.
Själv så var jag ganska kortdöd. Hade TT på lilla mörken en gång och reraisade finnen i postionen innan mig men han la sig.Höll ungefär startstack men mörkarna gick upp snabbt.
Sedan åkte Dan när han ställde med AQ, finnen innan mig gick allin med 99 och Nicklas som höjt först synade dem bägge med AA. Såg ut som en dubbelutslagning, men finnen fick in sin triss på rivern. Inte kul för Nicklas, men han hade drygt halva startstacken kvar iaf.
Efter dessa utslagningar så fylldes bordet på med bl.a Peter Pihlström som också vunnit en kryssning tidigare och som är en bra spelare. Ålänningen på position ett spelade färre och färre händer ju fullare han blev men höll sig kvar. Killen från dalarna plockade upp en hel del marker från bl.a honom och blev snabbt rejäl chipleader på bordet.
En slaskande finne till och två rejält tighta spelare flyttades också till vårt bord.
Försökte ta mig i kragen och spela mer aggressivt men antingen var någon före eller så hade jag så usla kort att jag inte orkade. Plockade upp 66, höjde, men ålänningen efter mig gick allin så det var bara att folda.
Några händer senare så fick jag 77 på lilla mörken och alla foldade till mig. Höjde upp, men denna gång la sig ålänningen tyvärr, då jag tänkte syna en eventuell push. Började bli mer gamblingsbenägen, men fick inga bra kort och det dök inte upp några bra situationer.
Precis innan middagspausen så limpade dalmasen in med 400 och jag reraisade till 1600 med J9. Alla la sig men dalmasen synade. Floppen kom T85 och dalmasen checkade, så jag betade 3100, och skulle ha synat honom om han reraisat, men han la sig. Hade c:a 10k när det var middagspaus. Mörkarna var nu 300-600 med 100 i ante så det började bli dags att gambla lite.
Tog därför två öl till middagen för att kunna spela lite lösare, något jag borde gjort tidigare om jag nu ska vara trogen mitt onlinespel även live, vilket jag kanske borde vara mer. Jobbigare att lämna bordet efter en misslyckad bluff live bara, även om jag inte bryr mig lika mycket längre.
Efter middagspausen så började även damturneringen som Liv skulle spela i. Dock bara elva deltagare, men fanns en del erfarna spelare med förutom Liv iaf, Magdalena in de Betou, Helena Forsell, Therese och Åsa Holmberg var de jag kände igen.
Jag började nu efter pausen känna av ölen lite och fick också lite bättre kort så det var enkelt att hitta tillfällen att höja rejält eller ställa in. Nicklas Persson åkte på en rejäl bad beat då han återigen blev utdragen på rivern, kommer inte ihåg exakt handen men har för mig att det kom fyra kort i samma färg och moståndaren fick färgen på rivern. Den sved extra mycket efter den först utdragningen.
Fortsatte själv att ta varenda chans jag fick att stjäla mörkar och göra resteals och var ett tag upp på 14k.
Precis när jag började känna ett jag hade bra koll på bordet och att det kändes som om uppdubblingen fanns inom räckhåll, så bröts vårt bord.
Kom till ett nytt bord och ställde ett par ggr där med, för att bevara min stack, men fick ingen syn förrän jag till sists ställde med par i åttor. Tyvärr hade synaren par i knektar och jag hade mindre än en BB kvar som jag stoppade in UTG med QT handen efter. Kom en dam men en annan hade AQ. Bust!

Inte nöjd, men kände att jag spelat bättre på slutet än i början och vara ganska nöjd. Hade jag fått dubbla upp vet man aldrig vart det slutat.

Nu blev det istället cashgame där jag hamnade mellan två riktiga fiskar från Tranås. Ena killen var en riktig calling station, full och omdömeslös. Den andra killen var en snubbe som kanske kunde spela om han hade varit nykter, men det var han inte. Satt där och fiskade och kände mig ganska nöjd då det annars ofta är jag som är fisken vid cashgameborden.
Väntade på ett bra tillfälle och till sist kom det.Killen innan mig reraisar en kille i tidig pos upp till €40.
Jag sitter med JJ och går direkt allin eftersom jag vet att han kommer att syna med vad som helst. Visst kan han ha plockat upp en hand men so be it i så fall. Jag leder stort mot hans range baserat på hans tidigare spel. Får dock syn av killen direkt efter mig också och synstationen synar naturligtvis också, potten är nu på €600. Tror jag är slagen av killen efter mig men han visar upp AT och killen innan visar upp 44.
Låt nu bara detta få stå! Men tyvärr, på turn kommer en 4 och synstationen från Tranås drar ut. SICK! inte min helg:-( Går bort till Liv och whinar, för henne går det bra iaf.
Sprintar sedan till bankomaten för att ta ut €200 till eftersom jag inte vill missa värdet vid bordet.
Försöker fortfarande hålla koll på hur det går för Liv, som när det är tre stycken kvar sitter med bara 1 BB kvar i stacken. Lyckas dock dubbla när Hefo inte tar sin autosyn och lyckas till sist vinna hela turneringen.

Synd det inte var något addat till damturneringen och att det inte var fler spelare med.
Efter att ha gratulerat Livan så startas det up en €95+5 SnG, och det får räcka med cashgame.
Hur det gick i den får ni läsa i nästa avslutande blogg.

Paf Poker Challenge del 2

2010-04-18 @ 20:27:07 | Allmänt
Om ni inte läst del 1 så kommer ni just in i upplösningen på en hand där jag på floppen funderar på vad jag ska göra när jag blivit reraisad och sitter på triss i fyror. Färdig stege och färgdrag ligger på floppen.
Killen satte time på mig efter att jag funderat ett par minuter utan att kunna bestämma mig. Det jag var mest rädd för var överset, om han hade färdig stege så skulle jag åtminstone fortfarande ha outs. Jag blev riktigt irriterad över att han satte time på mig och efter 40 sekunder bestämda jag mig till sist för att .....gå allin. En tanke var att om han hade set så skulle han kanske klara av att lägga det om han satte mig på stege (något jag själv uppenbarligen inte var kapabel till), Han börjar genast skruva på sig och det kommer ingen omedelbar syn, men irriterad som jag är på hans time, så fick han 10 sekunder sen sätter jag time på honom (stupid!). Han funderar kanske 5-10 sekunder sen synar han.
Killen visar upp 73suited för färdig stege och jag har nu bara lite mindre än 35% chans att vinna handen. Tyvärr så kommer ingen av mina outs och jag är ute på 161:a plats av 162 startande. Fel eller rätt spelar just då ingen roll, just då skulle man kunna ge vad som helst för att få vara kvar..... 35 minuters spel sen var det slut. Helst hade man gjort en rebuy och satt sig ner igen, gör om gör rätt. Hade sett fram mot denna turnering länge nu så besvikelsen var stor och irritationen över mitt eget spel inte så liten.
Ringde naturligtvis Liv och berättade de dåliga nyheterna. Hon var precis på väg dit för att kolla in spelet, så vi gav oss iväg till hotellrummet istället för att smälta eländet och få bort den värsta irritationen. Ältade handen kanske 10-20 ggr med Liv och ytterligare 100 ggr för mig själv. Kollade lite på SVT Play för att slippa tänka på handen, gick inte, satt sedan och lekte med olika alternativ i pokerstove för att se hur många procents chans jag skulle haft beroende på olika händer.
Försökte trösta mig med att det fanns ett sidoevent dagen efter med €190+10 i inköp där jag kunde få lite revanch kanske, man försöker med vad som helst för att komma ur svackan.
Efter ett par timmar på rummet gick vi tilbaks till turneringen och tog en öl i baren. Vi kollade in spelet och pratade lite med några vi kände. Betalade inköpet till lördagens turnering både för mig och Liv som skulle spela damturneringen. Försökte få henne att spela sidoeventet men hon ville inte då hon tyckte det var för dyrt.
Men sen kändes det bättre att ta ledigt från pokern och gå och käka nån annanstans än i turneringslokalen. Så jag och Liv gick till Indigo och tog en mycket god tre rätters med schyssta viner för att dränka sorgen.
Så här i efterhand finns det som jag ser det bara två sätt att spela i den handen som jag åkte på, som är ok. Antingen så tror man att man är slagen och då lägger man sig direkt. Eller så ställer man. Man kan inte bara syna och låta honom få se turn i det fall han har färg och/eller stegdrag. Om man höjer så måste man höja så mycket att man i princip är committad att syna. Men ni får gärna försöka övertyga mig om motsatsen, jag välkomnar diskussionen.
Eftersom inköpet på Main event var €600+€40, vilket är ganska högt för mig, vore det mest naturliga ha varit att jagt lagt trissen då jag misstänkte att jag var slagen och väntat på ett bättre tillfälle. Det var ju faktiskt en turnering med bra struktur och djupa startstackar. Varför gjorde jag då inte det? Jag vet inte, inte tillräckligt van vid djupa live events, antar jag. Jag hade nämligen aldrig lagt den i en online turnering, men förutsättningarna här är inte desamma.

Nästa del blir det revanch i sidoeventet......

Paf Poker Challenge del 1

2010-04-17 @ 12:07:18 | Allmänt
Upp tidigt så in i bomben, och ta en taxi till Värtahamnen för att hoppa på båten som skulle gå 07.10.
Trötta åt vi frukost och bestämde oss för att ta en hytt så vi kunde gå och lägga oss igen, för annars skulle jag aldrig orka hålla mig vaken till kl 03.00 då sista perioden skulle vara slut.
Lyckades inte sova mer än 30 minuter tyvärr , men var ändå skönt med en hytt. Till sist var vi framme och efter en kort taxifärd till hotellet installerade vi oss i rummet med havsutsikt.
Vi tog en snabb lunch och sedan var det dags att börja spela. Satt på ett bord med 8 finnar och 1 svensk. Bestämde mig för att börja lugnt, men det började bombas rätt friskt direkt. Mitt emot mig satt en kille som såg rätt ung och han spelade ganska många potter och visade upp både rena bluffar och monsterhänder som AA.
Jag spelade min första hand efter kanske 10 minuter.
Satt i mitten pos och en kille limpade in innan mig. Jag synade också med 98off och en kille till förutom mörkarna gick också med. Floppen kom KcTh6s och mörkarna och killen innan mig checkade så jag betade ut 375. Alla la sig utom killen innan mig som synade. Satte honom nu på ett mellanpar, trodde inte han hade kungen då jag trodde han skulle betat på floppen. Turn kom 4d och han checkar. Jag tänker inte ge upp utan betar 725, vilket kanske var en aning för lite egentligen. Han synar. Tror fortfarande att han har ett mellanpar, och har egentligen redan bestämt mig för att beta ut på rivern om han checkar. River 5s, han checkar. Jag betar ut 2350, och ser direkt jag betat att han kommer att syna. Han visar upp KsJd. Fel läst och fel spelat av mig och inte direkt bra för min table image, men jag försöker trösta mig med att nu lär jag iaf få betalt om jag träffar en monster hand. Kommentera gärna, skäll på mig och tala om för mig hur jag borde gjort och varför.
Ytterligare 20 minuter går och det spelas stora potter vid mitt bord och den unga killen är med i de flesta. Han verkar spela väldig löst men verkar vara bra på det.
Synar en höjning till 400 som han gör när jag sitter på stora mörken med 7c4c, bara han och jag med.
Missar floppen Ts8c3h, jag betar ut 525, han synar, river kommer As, jag checkar och han betar 1100, jag känner mig slagen och lägger mig.
Hittills känns det inte som jag spelar på topp och här borde jag bestämt mig för att slå av ännu mer på takten, men det är ju inte riktigt så jag spelar.
5 minuter senare utspelar sig denna hand:
Killen innan mig (som synade ner mig med KJ) höjer till 400, jag synar med 4c4h, unga killen sitter på lilla mörken och går också med, stora mörken lägger sig.
Floppen kommer 4s5c6s, killen innan mig checkar och jag betar ut 1100 eftersom det finns färgdrag och möjlig stege ute. Den unga killen höjer då till 3150 och killen innan mig lägger sig. Vad göra nu? Ingen kul flopp att floppa triss på. Jag börjar tänka, vad kan han ha....Han kan ha träffat en bättre triss än jag, han skulle kunna sitta på 78 för färdig stege, men han skulle också kunna ha ett överpar eller tvåpar.
Jag visste inte alls vad jag skulle göra, vi var ju ganska djupa, jag hade 25K och han 35k när handen började.
Min första tanke var att ställa vet inte varför, kanske för att jag inte gillade scenariot syn eller en reraise. Sen började jag fundera på att lägga mig eftersom det inte alls var otroligt att han satt med en bättre hand.
Ett tänkbart sätt att spela vore att syna, beta ut på turn och sedan se vad han gjorde och ta ett nytt beslut, antagligen lägga om han reraisade. Eller göra en reraise direkt och se vad han gjorde, om han ställde eller synade skulle man i så fall ge upp handen.
Ett tänkbart scenario var också kast direkt. Man kan väl i stort säga att jag satt och velade fram och tillbaks. Funderade 2 minuter kanske och sedan säger den %&#@ time. Ok, om jag gjorde så här varje hand så hade jag förstått men låt mig tänka om jag har ett beslut att ta!
Blev väldigt irriterad och lite stressad. Jag valde efter ytterligare 40 sekunders vånda att..........
Gissa vad jag gjorde, kommentera berätta hur jag borde spela...... och läs svaret på vad jag gjorde i del 2

Imorgon är det dags!

2010-04-15 @ 20:40:41 | Allmänt
Imorgon går vi upp tidigt för att ta båten till Åland, får försöka fixa en hytt så man kan vila på vägen dit. Måste verkligen upp i ottan och turneringen håller på till 02.40, så det skulle sitta bra med lite extra sömn innan.
Paf Poker Challenge, startstack 30k och 40 minuters perioder, startar dagen kl.16 med mörkarna 50-100 och slutar dagen efter 13 nivåer, sista nivån är mörkarna 1500-3000 med 300 i ante.
Har inte bestämt hur jag ska spela, har ju en grundstrategi, men får väl känna av bordet och se hur det utvecklar sig.
Ska försöka hinna med att rapportera under tiden vi är på Åland annars får det bli efteråt, brukar ta en stund att skriva ihop vad som hänt.

Veckan efter rushen har varit ruskigt kall, otur som leder till frustration, som leder till dåligt spel. Oftast ganska bra spel, men lyckas åka med AA mot rivrad färgstege, KK mot JJ och TT, där TT tar handen med rivrad stege. Får oftast in pengarna bra men blir utdragen. Efter det kan spelkvaliten bli lite .....lidande Får hoppas det vänder på Åland.....

Post flop card strategy

2010-04-14 @ 13:01:41 | Allmänt
Inga nyheter, det här känns igen från flera andra böcker, aggressionsgraden är en aning högre bara.
Grundfilosofin är att du ska beta när du har en bra hand, för att vinna en så stor pott som möjligt och du ska slänga bort marginella händer.
Topp-par på floppen t.ex : Du ska alltid beta ut men var beredd att sakta ner om din motståndare återhöjer dig. Om det enda du har är topp-paret så måste du vara beredd att lägga dig om du får rejält motstånd.
Men först efter att du visat aggressivitet själv. Om brädan ser farlig ut, möjlig färg eller att det en möjlig stege 9-T-J t.ex. så bör du lägga dig om två motståndare betar aggressivt, om det bara är en motståndare så
måste man bedöma från fall till fall om det är värt att syna ner.
Andra paret på floppen: Här måste man vara ännu mer försiktig. Exempelvis om du har JT och floppen kommer KJ7, så betar du om alla checkar till dig. Det är inte särskilt sannolikt att någon har en kung. Största risken är att någon slowspelar en bra hand (triss eller tvåpar).
Det kan ju vara så att någon har QJ i tidigare position än dig men inte betat ut p.g.a kungen på floppen. Det är då du straffar denna spelare för att han spelar en sådan hand ur position genom att beta. Nu måste han anta att du har en kung. Han kan möjligtvis beta men han lär inte spela sin hand aggressivt. Du har både din position och det faktum att du visat aggressivitet på din sida.
Om han är en vek spelare - och det finns en hel del sådana så kanske han synar även på turn, men lägger sig på rivern. En mindre vek spelare kan dock syna ner om han inser att du utnyttjar din position.
Oavsett så måste alla syner på floppen av din bet anses vara tecken på osäkerhet, så även om man tror att man är slagen av t.ex. AJ så kan man beta hem potten med en allin på turn. Ju mer jag läser av Arnolds utläggningar om detta så inser man hur lite ens egna kort spelar roll och hur stor roll motståndarens uppfattning om vad du har spelar in.

Kontentan när jag läst avsnittet är - spela dina medelbra händer aggressivt men med omdöme.

Allin med marginella händer som andraparet borde betala sig om du är bra på att känna av svaghet hos dina motståndare, men om du hela tiden åker ut ur turneringar när du gör ett sådant spel så gör du dem för ofta eller vid fel tillfälle. I början är detta drag inte lätt att göra, så håll utkik efter lämpliga tillfällen och se spelet som ett experiment.
Efter hand som du blir bättre på att avgöra när detta är ett vinnande spel så har du lärt dig att lita på ditt eget omdöme och du har skaffat dig modet att faktiskt agera när magkänslan säger att det är rätt.
Man bör dock se på en push allin med andraparet mot en svag motståndare som ett positionsspel inte ett spel du gör p.g.a korten. Var inte rädd för dessa drag, de fungerar förvånansvärt ofta, du åker oftare ut med AA efter att ha synat en allin från BB preflop när BB träffar sin färg på rivern.

Om du då inte träffat floppen alls? Följ post flop postionsstrategin först - sin är det en bedömningssak. Klart men kan syna med två överkort och sedan beta hem potten på turn när motståndaren ger upp, men ibland måste man bara lära sig att kasta händer som såg bra ut preflop.<

Om du träffat ett monster? Slowspela inte, i turneringar med snabb struktur lönar det sig sällan att slowspela. I de flesta fall beta och återhöj med dina starka händer.

Som sagt inga nyheter om man bara tittar på hans strategi när man tar med korten i beräkningen, med hans aggressiva positionspel så är det ganska stor skillnad gentemot Harrington.
Men det är först när man tittar på Snyders Chip strategy som man inser hur stor skillnad det är på synsättet och framförallt inställningen.
Snart är det dags att berätta om den tredje och nyttigaste delen när det gäller att spela turneringar med snabb struktur.

"Mer spännande än Sverige-Rumänien VM94"

2010-04-13 @ 19:39:52 | Allmänt
I söndags var det cup på Hagsätra IP,"Morgondagens lirare". Det var en hel rad med lag där alla var födda -03 och Enskede IK hade med 3 st lag. Man hade räknat med 20 killar men endast 16 killar dök upp och det skulle visa sig att det betydde en hel del fotboll för min Sander.
Sander som är 6 år lever verkligen för fotbollen. Likt sin far kan han liksom inte göra saker halvdant utan det blir på tvären. Oftast spelar han fotboll ute i trädgården där vi satt upp ett 5-manna mål på vår 40kvm stora gräsmatta. När han inte kan göra det p.g.a snön så spelar han i vårt vardagsrum. Om han inte spelar fotboll så kollar han på fotboll på TV, eller Youtube där han specialstuderar sin stora idol, Ronaldo. "Zlatan suger" tycker Sander.
Om han inte kollar eller spelar på riktigt så spelar han FIFA2010 på Wii. Bara fotboll.

Har varit på cup och kollat på Sander innan, men då har det varit si och så med spelet. Nu började han i mål och lyckades släppa in 5 mål innan han fick byta till att spela ute. Hela laget var lamslaget och stillastående, utom Sander som jobbade som en galning i mål. Och när han väl kom ut så blev det snabbt två mål, och resten av killarna kom igång. Förlust med 6-2 i första matchen. Sedan fick han hoppa in som avbytare ett annat Enskede lag p.g.a spelarbrist och då satte han två mål där också. Efter det direkt till sitt eget lags match där han satte ytterligare mål och det blev dagens första vinst.
Så här fortsatte dagen och det blev en massa matcher både som ordinarie i sitt eget lag och inhoppare i andra lag. Inför sista matchen vill vi att Sander skulle ta det lugnt eftersom han var helt slut och fått en rejäl smäll i matchen innan. Han vägrade dock och var rejält revanchsugen. Så han blev inbytt i sista matchen och han och hans kompis Simon sprang till dess att benen inte orkade mer och sen sprang de lite till. Sander sprang igenom hela motståndarlaget och gjorde ett vackert 3-1 mål, men sen föll Enskedes spel ihop och sista 5 minuterna så var det spel mot ett mål. Tack vare otroligt målvaktspel och en uppoffrande Simon så klarade Enskede 3-2. Jag var en lugn och tyst fotbollspappa, eller nja.....Rejält uppjagad nästan varenda match gjorde jag allt för att lägga band på min entusiasm. Inte lätt.
Min fru sa att hon inte hade så stor lust att gå, men att hon efteråt var helt såld. Jag tvekade aldrig, att kolla på när ens barn tävlar är bland det bästa och bland det värsta man kan göra. Hur kul som helst och hur jobbigt som helst.

Sander med lagkompisarna efter sista matchen


Sander och hans kompis Simon som gjorde otaliga räddningar på mållinjen

Helt slut efter medaljutdelning


Vad gjorde Sander när han kom hem tror ni.............

Preflop Card Strategy

2010-04-12 @ 19:51:48 | Allmänt
Så har säger Snyder att du ska spela med kortstrategin:
Tidig position: Om ingen gått med innan dig så höj med 77-AA,AK,AQ,AJ. Om du inte är först så höj alla limpare och återhöj alla standardhöjningar med JJ-AA och AK. Syna en standardhöjning med 77-TT och AQ,AJ. Annars fold.
Mellanposition: Som tidig position men höj om först i potten eller syna en standardhöjning med KQs,QJs,JTs
Annars fold
Sen position: Som tidig och mellan, men syna alla standardhöjningar med 22-66, AT,A9s,T9s,98s,87s
Och glöm inte bort grundstrategin på knappen. Om ingen gått med i potten höj oavsett kort och syna en standardhöjning oavsett kort.

Bara för att du nu tar hänsyn till korten så ska du inte helt ignorera positionsstrategin. Regeln är att titta på dina kort först och om slutsatsen är att du ska lägga dig så övergå till positionsstrategin. Varje gång du inte har spelbara kort så faller du tillbaka på positionstrategin.

Spelar jag så här? Nja, kanske inte precis så här men mitt spel är definitivt influerat av hans tankar. Men jag har också tagit intryck av Bax och Sheets instruktionsfilmer på PokerXFactor och Daniel Negreanu's small ball tänk. Men om man vill förbättra sitt eget spel så måste man ju testa nya saker hela tiden.

Detta var dessutom bara preflop strategin, i en blogg nära dig kommer snart postflop card strategy och chip strategy.

Post flop position strategy

2010-04-10 @ 12:01:32 | Allmänt
Nästa blogg inlägg kommer att handla om hur du modifierar positionsstrategin när du faktiskt tar hänsyn till vilka kort du har, men först......

Har du vågat testa än preflop positions strategin än ? I så fall kommer har en liten fortsättning på hur du ska spela positionsstragegin efter floppen.
Det är inte speciellt komplicerat:
He checks, You bet
He bets, You fold.

"He checks, you bet" är standardspelet när du har position. Inga men, bara att följa regeln.
Efterhand som man bli mer erfaren kan man göra undantag beroende på känslan man har, men väldigt sällan ska man bryta mot denna regel.
Det är mindre troligt att din motståndare har en bra hand och slowspelar den när han inte betar än att han faktiskt inte gillade floppen.
90% av ggr så kommer det att utspela sig precis så här när du sitter i position: Han checkar. Du betar. Han lägger sig.
Strunta i de andra 10%, följ grundregeln.
Skulle din motståndare syna, så fortsätt använda dig av "He checks, you bet"-regeln. Bry dig inte om vilka kort du har.
Om det är en snabb turnering så är risken stor att du måste gå allin redan på turn, men kom ihåg:
"It's better to burn out than to fade away".

"He bets, you fold" är den andra regeln, men en regel som du oftare än den första kommer att bryta mot.Oftast är det dock, om du inte har en read på din motståndare eller har en bra hand, rätt att följa denna grundregel.
När ska man då bryta mot denna regel? En sak som kan vara en riktlinje är hur stor hans bet är:
Om han betar ett standardbet, runt halva storleken på potten så ska du syna. Det är antagligen en "jag vill inte släppa initiativet i denna handen"-bet. Anledningen till att du bara synar är att du vill (om du har en bra hand) att han ska göra ytterligare ett likadant bet på turn för att få ut mer av handen.
Om hans bet på floppen är mindre än halva potten så återhöj och försök ta hem potten direkt. Syna inte! Oftast så är detta svaghetstecken och du kan lika gärna ta hem potten direkt för han lär inte stoppa mer pengar i potten om du synar, och du vill inte ge honom chansen att komma ikapp på turn.
Om hans bet på floppen är mycket större än halva potten, närmare ett pottbet, så lägg dig.

Öva, testa, känn på detta sätt att spela......och läs nästa blogg då jag tänker diskutera hur man tar hänsyn till vilka kort man har, även om de inte spelar så himla stor roll egentligen......


Sten, sax och påse

2010-04-07 @ 21:44:24 | Allmänt

Arnold Snyder använder sten,sax,påse som en metafor i sin bok "The poker tournament formula" på ett ganska tankeväckande sätt.
I poker är dina tre vapen korten, markerna och din position.
Kort slår marker, marker slår position och position slår kort. Det kanske jag inte tycker är glasklart hur han tänker då men,ibland är det viktigare hur mycket marker du har än vilken position du har och ibland är vilken position du har är viktigare än dina kort.
Av dessa tre vapen så är korten de som man minst kan räkna med när man spelar turneringar med snabb struktur, eftersom bra kort inte dyker upp tillräckligt ofta. Det är då man istället får utnyttja sin position eller sitt markerövertag.
Och i en turnering kan man inte själv välja vilket vapen man ska använda eftersom man inte alltid sitter i bra position, får bra kort eller har en stor hög med marker.
Förutsättningarna förändras vid varje ny giv.
I en turnering med snabb struktur så får man inte vara rädd för att åka ut, händer det så händer det.
Och man måste vara beredd att använda alla tillgängliga vapen och använda dem aggressivt.
Sitt inte och vänta på kort. Om du kommer till finalbordet på en turnering med snabb struktur så har du tjänat mer marker på ditt positionsspel än på dina monsterhänder. Dessutom så vid 95% av tillfällena när du åker ut så gör du det när du har bra kort. Korten är ditt svagaste vapen.
Övervärdera dem inte. Överspela dem inte. Vänta inte på dem!
Bra kort komer så sällan och du måste öka på din stack så mycket och så fort att du måste betrakta bra kort som en bonus. och medan du väntar på de bra händerna så måste du överleva de ständigt ökande mörkarna.
Man måste lära sig att utnyttja sin position. Detta lär man sig genom att använda "The Basic Position Strategy".

Preflop position 1-5 Fold
Preflop position 6-7 Raise if first in, otherwise fold
Preflop position 8 (Button) Raise if first in, call any number of limpers, call one raiser (3-4x BB), otherwise fold
Preflop position 9 (SB) Call in an unraised pot, otherwise fold
Preflop position 10 (BB) Raise if SB limps with no other players in pot, Call if SB raises (3-4x BB) with no other players in pot. Otherwise fold

Så kan man väl inte spela säger ni....men jo det kan man om man inte tittar på korten, d.v.s utan att man tar hänsyn till händernas värde. Det finns naturligtvis andra parameter men detta är grunden preflop.
Testa att spela enligt denna preflop strategi helt blint tills dess att du lärt dig den. Titta INTE på korten, de får dig bara att avvika från strategin och det är ju den du vill lära dig.

Och glöm inte: Any two cards can loose

Ny vinst

2010-04-07 @ 07:04:53 | Allmänt
Vinst i Betfairs $12K GTD,  $3600 i första pris, nu gäller det att fortsätta rushen över PPC:n.  Går bra på Betfair, men har gått sämre på Betfriends på sistone. Men typiskt är att de turneringar jag vinner har runt 200 deltagare. Vore trevligt att vinna en större turnering snart, får försöka utnyttja rushen.

Ensamma hemma

2010-04-06 @ 20:28:07 | Allmänt
Det är tyst och tomt hemma på Sockenvägen. Istället för tre glada ungar har vi bara en liten solstråle här hemma, de andra två är nere i Ystad och hälsar på farmor och farfar.
När vi kom till Bromma flygplats i söndags fick jag beskedet att det inte var på söndagen utan måndagen det var bokat plats. Jag blev då lite förgrymmad, eftersom jag varit noga med att påpeka att söndagen var den dag de skulle åka när de för tredje gången ringde från Malmö Aviation och hade problem med bokningen tre veckor tidigare.
Tur i oturen så var ett plan försenat och där fanns det platser kvar. Tyvärr blev planet ytterligare försenat och lyfte inte förrän strax efter 22.00, så det blev sent innan de kom fram.
Samtidigt med detta spelades det DOPT final på PKR.com. Låg bra till länge men blev för aggressiv och hade otur med lite coinflips mot en kille med mycket tur och en irriterande attityd. Så denna kväll/natt slutade i tiltens tecken.
Hade en sjuk rush förra veckan och sedan dess har det inte gått lika bra, finalbordbubblat ett par ggr. Spelat ganska ok, men inte fått några bra starter direkt och då är det mycket uppförsbacke.
Åkte i månadsfinalen i måndags med AA mot en rivrad straight flush, vilket sved en del.
På söndag ska Liv spela en turnering för damer:Poker Queens Night där det är tre paket till PAF Poker Challenge i pris. Även killar i drag är välkomna, men jag måste ju vara hemma med barnen (phew!)
Det ska bli kul att se hur det går där, hoppas på sällskap i Main event på Åland den 16:e.
Annat att se fram emot är att barnen kommer hem och vi får se hur de ser ut med hål i öronen, då de gjorde hål i dem idag. Och sedan blir det en spännande fotbollscup tidigt söndag morgon.

Borlänge by Night

2010-04-04 @ 10:31:16 | Allmänt

Nu i påsk har vi tagit bilen 2,5 timmar till metropolen Borlänge och bott på Hotel Scandic. Målet har egentligen inte varit Borlänge utan skidåkning i Romme som ligger en mil utanför. Nästa gång vi åker hit ska vi istället bo på det nya hotellet vid backen, för Borlänge är inte direkt min favoritstad.
Jag var här i Borlänge för första gången för 8 år sedan och hade då uppdrag för ett av de stora statliga verken som lokaliserats här. Uppdraget var helt OK, men företaget jag jobbade på då valde att låta mig bo på Hotel Trend i Kupolen. Det speciella med Hotel Trend var att det inte fanns några fönster utåt utan bara inåt!
I kupolens mitt så hade man spelat in Gladiatorerna i en jätteidrottshall. Den hade man sedan övergivit och det var åt denna nedsläckta övergivna hall som jag hade utsikt. Deprimerande och klaustrofobiskt.
Man kan väl säga att jag inte fick så bra upplevelse av staden.
Åkte dit på uppdrag några gånger till men på senare tid har det mest varit för att åka skidor. Eftersom jag operarerat vänster knä för korsbansskada, men fortfarande inte gjort något åt mitt saknade korsband i höger knä, så har det betytt att jag mest åker bil mellan Borlänge och Romme och kanske sitter ett par timmar i Rommes charmiga cafeteria medan jag försöker få antingen Sander eller Signe (beroende på hur gamla de varit) att inte ha tråkigt.
Denna gång var dock första gången jag själv åkte skidor och det är väldigt kul att få åka både med Siri och Sander, men jäklar vad jobbigt det är innan man fixat utrustningen. Efter att ha transporterat sig och utrustning fram och tillbaka några gånger till och från skiduthyrningen så är man ju redan helt slut och badar i svett. När man sedan förutom sig själv och skidorna ska dra Signe i en pulka, då blir man helt slut.
Så när man väl är uppe i backen och åker så tar det inte lång tid innan mjölksyran kommer. Känns som man måste börja öka träningsdosen för benen för att orka med åkningen mer än en halvdag i stöten.
Efter en dags skidåkning kommer vi tillbaks till hotellet, och normalt sett brukar vi då bada i poolen, men denna gång var den stängd, så vi fick tillbringa lite tid på hotellrummet innan middagen. Tre trötta barn på så liten yta blir ganska jobbigt så det var skönt att komma ner till middagen. Maten som väl är sisådär i Borlänge överlag, hotellet har stans bästa restaurang vilket säger mer om Borlänge än restaurangen. Jag och Liv tog en snaps och en öl och då går allt lättare. Sedan satt vi kvar i restaurangen och spelade ett frågespel med barnen , MIG mini, som var kul eftersom frågorna var anpassade för dem. Efter lite spel gick vi upp och la oss, helt slut och somnade allihop innan 22.00. Ingen poker, bara sömn, vilket var otroligt skönt.
Ikväll ska Siri och Sander åka till Farmor och Farfar med flyg själv, så nästa vecka blir det kanske mer poker, men kvällens turneringar blir svåra att få till då det kommer att vara fullt upp med skjutsning till flygplats. Får se om det hinns med några små turrar. Eftersom man är ledig imorgon kanske man ska spela någon lite större turnering.