9-10 juli Hossegor - Bidart - Biarritz - Saint-Jean de Luz

2015-07-13 @ 08:22:00 | Allmänt

På torsdagen var det dags att se om det fanns något liknande kalifornien i Frankrike. Vi hade hört talas om Hossegor där till och med pensionärerna har surfingbädor under armarna och på bilder på nätet såg det lovande ut. Hossegor ligger c:a 2,5 mil norr om Biarritz och man fick faktiskt känslan av att vara i Kalifornien.

 
 
Samma typ av bebyggelse och samhälle innan stränderna och stranden var lång och bred. Tyvärr var det samma upplägg som på de andra stränderna att endast en smal del precis vid tornet var tillåtet för bad och det gick ganska höga vågor som slog precis där man skulle gå i så det var inte de långa härliga vågorna att bodysurfa i. Så kan det ju vara i Kalifornien också men då rör man sig till ett parti där det finns sådana vågor, betydligt svårare här.
 
 
 
 

Käkade burgare på Vachement Bon som skulle vara bästa burgarstället enligt Tripadvisor, och det stämde. Stället var lite som ett snabbmatsställe, men lite dyrare och det tog ett tag att få burgaren. Lite som på Coronado Island förra året. Verkade som om de förstod engelska ok, men det slutade att vi till sist fick en meny för mycket. Stället hade inte heller en toalett vilket behövs med tre barn speciellt då restauranger inte gärna lånar ut toaletter till andra restaurangers gäster.

 

Efter Hossegor åkte vi vidare söderut mot Bidart som ligger mellan Biarritz och Saint-Jean de Luz. Där hittade vi en strand som vi läst om skulle vara väldigt vacker och det var den också. Det  ar en bit att gå ner från parkeringen men väldigt vackert.

 

Väl nere påminde den väldigt mycket om en strand nära San Diego som vi besökte med grannarna för tre år sedan, höga klippor på bägge sidor. Skillnaden var att det var högre vågor, bättre än i Hossegor visserligen, och vi blev ihoptryckta på en smal remsa med hundratals andra badande. Så det gick inte att bodysurfa säkert och till och med att bara glida med vågorna garanterade att man var tvungen att väja för någon annan. Trist, men kanske gör de så för att garantera säkerheten. Det är verkligen rejäl kraft i vågorna.

 
 

Vi badade ganska länge ändå innan vi gick upp till baren som låg 100 meter innan stranden, halvägs upp till parkeringen. Barnen tog en glass, Liv en öl och jag en café au lait. Vädret hade hela tiden blivit bättre under eftermiddagen och det var tur att vi fick något i oss innan vi fortsatte upp till bilen.

 

Vi bestämde att att vi skulle äta roquefortsallad (med äpple och valnötter), så på vägen hem åkte vi förbi E.Leclerc för att fylla på förråden lite. Barnen skulle få tortellini, då de inte var så sugna på sallad, så vi försökte hitta vanlig vispgrädde, men all grädde de hade innehöll emulgeringsmedel och andra E-ämnen. Den med högst fetthalt fick det bli, och den innehöll bara 35% fett. Ser dessutom märklig ut när jag häller den i kaffet. Tycker de har rätt bra utbud annars här, men vissa saker är annorlunda.

 

Hemma tog Liv och Jakob en tennismatch, det har spelats rätt mycket tennis även om jag avstått då jag inte vågar riskera något just nu. Att ha egen tennisbana är ganska bra, svårt att få till på vår tomt i Enskede bara, och då skulle jag nog prioritera en pool. Kanske kan övertala grannarna att dela en över tomtgränsen.

 

Efter maten var det sedan några obligatoriska omgångar av spelet Varulvarna i Klågerup, eller deras amerikanska motsvarighet Werewolf. Är ganska kul när man är 11-12 st som är med och spelar.

 

Dagen efter var det meningen att Jakob, Liv, Cattis och Siri skulle surfa, de skulle åka in tidigt till Grande Plage och boka tid, vilket de också gjorde, men bokningen öppnade inte förrän tio och pga tidvattnet fanns det inga tider förrän klockan sju på kvällen, lite väl sent kanske. De funderade då istället på att ta en tid kl 16.00 dagen efter, men inget bestämdes vilket alltid är en dålig idé. Vi andra anslöt strax innan lunchtid, tog ett bad på det ännu mer trängre området än vanligt, innan det blev lunch.

 

Vi gick upp längs en väg upp till ett torg där det fanns en massa restauranger. Tyvärr visade det sig vid en koll att alla fått urusla betyg av Tripadvisor, men det var inte läge att gå vidare så det fick bli en av dem ändå. Och återigen hade Tripadvisor rätt, tyvärr. Den franska matlagningen är ju berömd, men det gäller att välja rätt restauranger för deras lägsta nivå ligger några snäpp under den svenska.Jag fick en knappt stekt hamburgare ( och jag är inte kräsen) och servicen var väl inte den bästa. En klassisk turistfälla som slog igen.

 

Efter lunch bar det ner till stranden igen för ett bad innan vi åkte hem, men jag hoppade över. Det var ett svart bälte med någon sorts alger eller snäckskal som fastnade på alla som badade, inte så fräscht tyckte jag, då hängde jag hellre i skuggan vid Grande Plage Bar.

 
Hemma blev det sedan vattenballongskrig, alla mot alla i poolen.

Att ha egen pool är verkligen guld värt, och tack vare poolen så har nu Signe till slut lärt sig simma efter att ha misströstat på otaliga simskolor runt om på Stockholms badhus. Så nu hoppas det glatt i från trampolinen på det djupa och dyks i vågorna längs atlantkusten.
 

Vi avslutade dagen på ungefär samma sätt som dagen innan, mat hemma, mycket rester som skulle ätas upp, och sedan Varulvarna.

 

Tyvärr bestämde sig alla för att banga surfning, själv förstår jag inte riktigt varför, hade jag kunnat för min rygg och knän skull hade jag skippat vad som helst för att surfa, men å andra sidan, det är inte riktigt samma grej här i Frankrike. Risken finns att man får en surfinginstruktör som är dålig på engelska, och de hade dessutom tänkt ta en grupplektion med andra, och det tror jag inte alls går att jämföra med vad vi gjorde  förra året, så risken är att de blivit besvikna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback