Chipstrategi

2010-05-06 @ 20:46:42 | Allmänt


Detta är den rådande paradigmen inom turneringsspel:
1. I början av turneringen handlar allt om överlevnad.
2.Så länge din markerstapel är minst 10 stora mörkar stor så är du inte shortstackad, och du kan fortsätta att vänta på bra kort.

Så här ser Snyder på det (och det är kanske här jag anser att han har mest rätt)

1. Början av turneringar handlar om att samla på sig så mycket marker som möjligt, medans alla andra tänker enbart på överlevnad.
2. Om du har under 30ggr stora mörken så är du shortstackad. Om du har så lite som 10 mörkar eller mindre i stacken är du desperat!

Detta gäller bara turneringar med snabb struktur, vilket passar bra in på de flesta turneringar som går på nätet.

Grunden i Chip strategin bygger på dessa tre delar:

1. Urval av händer
2. Storlek på dina satsningar
3. Tempot på dina satsningar


Ju mindre stack du har desto större är ditt handurval som du spelar. Om du skulle kastat AT i tidig position när du har en stor stack så höjer du med den när du är shortstackad.
Om du börjar bli desperat så kanske du till och med synar en allin med ett ess på handen.

Ju mindre stack du har desto större blir dina satsningar. Har du 10 stora mörkar eller mindre så existerar bara allin eller fold. Om du har mellan 10-20 stora mörkar så lär de allra flesta av dina satsningar också vara allin.

Ju mindre stack du har desto snabbare ska du få in markerna i mitten. Är du shortstackad så söker du efter tillfällen att få in allting i mitten preflopp, medans om du är riktigt desperat så stoppar du gärna in allt UTG med ATC (Any two cards)


Mest intressant att ta upp är hur Snyder tycker man ska spela med 10 mörkar eller mindre. Du måste till varje pris stoppa in alla marker i potten innan mörkarna når dig. Om du inte har en stark hand så är det väldigt viktigt att du är först in i potten.
Med stark hand menar Snyder alla händer med ett ess eller en kung, alla händer med två kort som båda är har värde tio eller högre, alla par och alla suited connectors ner till 7-8.
Har du en sådan hand ska du gå allin oavsett antal motståndare som är före dig in i potten. Om ingen är med innan det är din tur så ska du dessutom gå allin med Q9-Q7, J9, J8 och T9. Om du inte fått en enda spelbar hand innan mörkarna når dig skall du gå allin UTG utan att titta på korten.
Jag tycker han har helt rätt i grunden, att vänta mer än till man har runt 10 mörkar innan man börjar gambla är alldeles för tight. Jag ska villigt erkänna att jag inte spelar så som Snyder rekommenderar, men jag tror jag är bra mycket lösare och chansar mycket mer än de flesta andra redan med 10 mörkar i stacken.
Vinner man då så är åtminstone stacken spelbar efter det, om man väntar till man har 5ggr stora mörken så är man fortfarande i hopplöst läge även om man dubblar upp. Ta en chans tidigare, det betalar sig, åker man ut så slipper man spela shortstackad i flera timmar och ändå antagligen åka innan pengarna.



Om man är väldigt shortstackad (10-20 stora mörkar enligt Snyder) så spelar du inga potter om du inte är först in i potten, om du inte har en hand som Snyder definierar som en Allin-hand.
Du skall alltså höja eller återhöja allin med 77-AA,AK,AQ,AJ,KQ,KJ,KT och QJ oavsett position. Om du är först in i sen position, gå allin med ATC.
Inte många som spelar så löst och aggressivt eller?

Någon mer än jag som har en åsikt i frågan?

Kommentarer
★ Söppärj

Även om vi bortser från bubbeldiskussioner så tycker jag nog egentligen inte att det finns nån anledning att spela så löst. Definitivt inte om folk vet att man gör det, o du är väl ändå en rätt välkänd spelare på 3-500 kr-turrarna på SvS.



Å andra sidan har jag inte tillräcklig erfarenhet än av MTT:s för att rättfärdiga en åsikt. Är gammal Sit&Go-tråkmåns som först sista halvåret insett att det nog går att ha bättre ROI på MTT:s nuförtiden. Gäller bara att stå ut med att bli utdragen av random idiot på FT-bubblan efter 4-5 h spel.

2010-05-08 kl. 02:08:27
★ Jonas Rosqvist

Jag spelar själv ganska tight i början, beror lite på bord, men det är min grundstrategi. Däremot så börjar jag tidigare än de flesta andra ta större risker, jag sitter inte nöjd med 10BB just för att jag inte har lust att busta på finalbordsbubblan. Hellre gambla lite tidigare och om jag är kvar, ha råd att förlora den där coinflipen eller bli utdragen.

På SvS så funkar det helt ok att spela tight, men oftast så räcker det inte mer än till pengarna. Men har man en extra växel när det börjar närma sig bubblan så kan det räcka långt.

2010-05-08 kl. 11:59:16
http://rosjon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback