Nya bloggar
"Tänk er om vi inför en reglerad spelmarknad i Sverige där licenser på spel är till salu under en rad givna villkor. Du äger ett spelbolag, ansöker om en licens, du får den och simsalabim är du en del av den svenska spelmarknaden och omfattas av det regelverk som råder. Du vill tjäna pengar, det är därför du driver ett spelbolag. Du har konkurrenter i Sverige men de kan du leva med, spelmarknaden är fördelad. Men ve och fasa, på det oreglerade nätet finns dina värsta konkurrenter och de gör allt för att "dina" spelare ska byta spelbolag. De lockar med bättre odds, häftigare spel, mer ljud och mer ljus än du kan erbjuda pga villkoren i din licens. Vidare har de lägre kostnader än du har då de betalar mindre i skatt och de har inga förpliktelser mot vare sig svenska staten, kulturen eller föreningslivet i riket. Kort sagt, de tjänar mer pengar du gör och du upplever att de gör det på din bekostnad.
Nu frågar jag, hur kommer du som ägare att agerar mot dessa spelbolag som inte har licens att bedriva spel i Sverige men ändå gör det?
Kommer du att kämpa för att inför Ip blockering av utländska spelbolag? Vill du införa förbud för banktransaktioner som sker mot spelbolag utanför Sveriges gränser? Vill du införa striktare regler för marknadsföring av spel? Kommer du att kämpa för hårdare krav för att minska spelberoende, satsa på forskning och preventionsarbete och försöka tvinga dina utländska konkurrenter att följa efter? Vill du minska din andel av bidragen till föreningslivet för att sänka dina kostnaderna och öka vinsten? Kommer du att vilja påverka svenska regeringen att sänka din bolagsskatt? Stämma du de utländska bolagen inför EU domstolen för att de inte följer EU:s lagstiftning? Satsar du miljoner på intensiv lobbyverksamhet för att få de svenska, och utländska, politikerna att förstå orättvisan i systemet?
Kort sagt, hur ska du skydda din licens mot de utländska spelbolag som via ett sugrör från rymden tar dina svenska marknadsandelar, skummar grädden av mjölken, med hjälp av det som du uppfattar som orättvisa villkor."
Vi har uppenbarligen i praktiken inte spelmonopol i Sverige idag. Åtminstone inte vad gäller spel på nätet. Vad gäller att arrangera casinoverksamhet away from keyboard så är det däremot monopol. På nätet finns det inte så stor skillnad på de möjligheter som finns för de olika bolagen att attrahera spelare, Svenska spel har visserligen restriktioner avseende pokern, som uppenbarligen anses vara det mest spelberoendeskapande spelet av alla, men pumpar för övrigt ut massor med kampanjer för att locka till sig spelare. Alltid med en litet alibi i form av en minimal Spela Lagom logga i hörnet. Jag skulle inte ha något emot ett stopp för inbetalningar till icke-licenierade spelbolag om man faktisk valde ut 5-10 st som fick licenser. Klart de ska få ha sin marknad i fred mot att de faktiskt bidrar mer till Sveriges statsfinanser än de olicensierade bolagen. Detta under förutsättning att det står alla spelbolag fritt att ansöka om licens, mot att de lovar följa de regler som sätts upp.
Betalningsrestriktioner skulle hindra största delen av nöjespelare att spela på olicensierade bolag, men hindrar knappast lite mer drivna spelare att fiska även på andra vatten. Själviskt och lite hyckleri kanske, men realistiskt lagom.
Dessa bloggar hittade jag när jag läste Dan Glimnes senaste blogg där han citerade ett av mina gamla inlägg om poker som skicklighetsspel och beskattning. https://se.unibet.com/poker/blog/dan-glimnes-pokerblogg-1.16424/svensk-poker-pa-1700-talet-1.34470
Kul att Dan Glimne, Sveriges gudfader inom spel, läser min blogg tycker jag!
Jag tror ändå inte att jag missuppfattat Lotterilagen, och jag tycker faktiskt att det vore rättvist att pokerspelare betalar skatt på sina vinster, men då måste inkomstslaget vara av typen pensions- och sjukpenningsgrundande, annars bidrar vi redan tillräckligt mycket till statens inkomster genom de avgifter som tas.
Räknade en gång på vad jag betalade i avgifter i procent av min vinst när jag blev ifrågasatt av en bekant, och mitt samvete är rent vad gäller skola och omsorg, ligger dessutom back på pensionsrätt och sjukpenning.