Dåliga beslut

2011-08-28 @ 10:58:03 | Allmänt
Inte bara i poker det tas dåliga beslut. De hoppfulla finns överallt i samhället, faktum är att de är i majoritet.

Den som kom på att det var en bra idé att reparera Söderledstunneln fram till och med den 28 november och inte sluta direkt efter semestrarna som de andra åren (jo, de har hållit på i ett antal år, under sommartid mest) är en person som man uppenbarligen vill möta vid pokerbordet.
Istället för att reperera treskift dygnet runt så gör man att tusentals Stockholmare får 30-60 minuter längre restid till jobbet i tre månader. Samhällsekonomiskt idiotiskt, men så blir det när man bara ser till sin egen budget. WP!

Giriga bankirer som vartannat år ska hjälpas av bankakuten och sedan ett nästa år öser ut pengar istället för att planera för framtida eventuella kriser är några andra jag gärna skulle möta vid pokerbordet. Och jag skulle njuta av att ta deras pengar, på ett helt annat sätt än vanligtvis. Att som Swedbank vara "vackert-väder"-kapitalister är bland det värsta jag vet. Branscher där leverantören tjänar på att priset blir högre är aldrig riktigt friska (som banker, elbolag och bensinbolag) då det inte finns något som driver leverantören till att göra varan bättre och billigare tvärtom. I dessa branscher visar det sig dessutom vara vanligt med hemliga priskarteller. Swedbank har återigen visat att de tar dåliga beslut, oavsett om det är bra eller dåliga tider.WP!

Sen ett litet exempel av det det lite mindre slaget. Igår var de övriga i familjen på Grönan, av förklarliga skäl var inte jag med, men historierna om 40-60 minuters köer till alla attraktioner och matställe gör mig lite sur. Om man inte kan ha skäliga kötider så får man antingen halvera priset på åkbanden ELLER hör och häpna: Begränsa antalet besökare. För det är inte acceptabelt med så långa köer att man på 10 timmar bara kan åka sju åk. Men Giriga Lund bryr sig inte, de är nöjda bara de kan pressa in så många besökare som möjligt. Men det resultatet av denna kortsiktiga strategi är att nästa år blir det inget Giriga Lund, då väljer vi någon annan, bättre, nöjespark. Missnöjda kunder klagar väldigt sällan, de går bara någon annanstans. Man skulle kunna kalla det en läcka i spelet. WP!

Stockholms läns landsting har långa köer till specialister. Ont om läkare, påstår de skulle vara en anledning. Vårdgarantin är ett skämt men samtidigt utnyttjar man inte de resurser som finns inom de mest drabbade områden utan låter kötiden vara 12 månader till en neurolog, eftersom man inte vill slanta upp vad det kostar att låta de privata specialister som finns ta emot så många patienter som de faktiskt kan. Det är inte dyrare än att låta landstingsanställda läkare göra jobbet, det ser bara annorlunda ut i budgeten. Fel kostnadställe belastas. Men man ska inte låta dem komma undan med detta ostraffat. Ring, kräv hjälp, var jobbig (men aldrig otrevlig). Var beredd att åka land och rike runt, det finns inget värre för landstingen än patienter som kräver vård i andra landsting. Då blir det dyrt och belastar "rätt" kostnadställe, åtminstone ur patientens synvinkel. WP!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback