Svarta tisdagen

2012-12-08 @ 09:17:17 | Allmänt
Här hemma går allt sin gilla gång, hela familjen är förkyld, och det har blivit en vobb-dag, man får vara tacksam för att man kan jobba en hemifrån. Plussat lite på pokern, men mest småcashar.
 
För min egen del har annars senaste tiden dominerats ganska mycket av Svarta tisdagen. Tacksam för att inte ha fått ett brev, satte jag kaffet i halsen när Liv dagen efter kom med ett brev från skatteverket som legat där sedan gårdagen. Det visade sig bara vara ett brev om skattereduktion, pheew.
 
Inte för att jag spelat så mycket på skattepliktiga sajter så att jag tror det skulle dra till sig SKVs uppmärksamhet, jag bestämde mig tidigt för att undvika icke EU-sajter just på grund av att de är skattepliktiga, men tyvärr är det ju inte alltid glasklart vad SKV menar med skattefria sajter.
 
För er som inte satt er in i vad Svarta Tisdagen innebar så rekommenderar jag er att läsa följande länkar:
 
http://www.poker.se/nyheter/77962442/skatteverket-i-stor-aktion-mot-pokerspelare.html
 
http://pokermagazine.se/2012/11/21/stort-tillslag-av-skatteverket-mot-svenska-pokerspelare/
 
http://pokermagazine.se/2012/12/05/debatt-om-skatteverkets-tillslag-mot-pokerspelare-idag-klockan-17-20/
 
Efter den sista länkens debatt i radion så skickade jag en följdfråga till Dag Hardyson som tydligen leder aktionen på SKV:
"Den 5 december gjordes det en intervju i Sveriges Radio där du angav att respektive pokersajt gett er uppgifter om innehavare av nicknames. Vilken annan sajt än Svenska Spel har gjort detta?"
 
Dag Hardyson svarade följande: ". Jag uppfattade frågan om man kan lita på uppgifterna och det kunde man inte enligt den person från Poker Magazin som också var med i programmet. Jag fick kommentera och jag sa då att våra uppgifter är säkra - de är hämtade från respektive pokerklient. Med säkra uppgifter avsågs beloppen ifråga - inte nic:sen. OBS att vi tagit beloppen från pokerklienter behöver inte innebära att vi fått dem av dem. Vi kopierar databaser och strukturerar uppgifterna dvs det är fråga om vad man själva publicerar på sina sajter. "
 
Att skatteverket agerar som de gör, bara några månader efter att de gått ut med att de ändrar på hur de beskattar pokervinster, utan att låta pokerspelarna utifrån de nya reglerna göra rätt för sig är enligt mitt sätt att se det helt vansinnigt. Att dessutom göra husrannsakan och beslagta datorer hos 8 stycken spelare utan någon som helst påstötning innan, är enligt mitt förmenande myndighetsmissbruk.
 
Om reglerna om beskattning av pokervinster hade varit glasklara och inte helt orimliga, så hade jag kunnat förstå skatteverkets aktion.
Nu ger man sig på 135 st personer enligt regler som inte är helt genomtänkta, risken för beskattning av vinster som inte finns i verkligheten är överhängande, och det är fortfarande oklart vilka sajter som är skattepliktiga.
Varför har inte skatteverket tänkt efter och försökt få fram rimliga regler innan man ger sig ut på jakt?
Jag hoppas och tror att tack vare SKVs överilade agerande, så kommer skickliga skattejurister till sist få till en rättvis beskattning, men tyvärr så är priset de 135 får betala högre än nödvändigt om skatteverket inte utgått från att alla är skattefuskare. Det är SKVs regler om hur beskattningen ska ske, som är anledningen till att ingen frivilligt anmält pokervinster, då är så korkad och byråkratisk och kan tvinga folk att betala skatt på vinster de aldrig gjort.
 
Läs mer i tråden:
http://pokerforum.nu/forum/ekonomi-skatt-och-juridik/68005-skatteverket-p-krigsstigen.html
 
På slutet verkar tråden ha tappat fokus, den handlar till viss del att pokerspelare inte skulle behöva betala skatt alls då de bidrar till samhället genom att konsumera de pengar de vunnit. Med samma logik skulle inte höginkomsttagare behöva betala skatt heller, något jag tror få skulle tycka vara speciellt rättvist. Klart pokerspelare ska följa de regler som finns om beskattning av pokervinster, under förutsättning att reglerna är rimliga.
 
Visst kan man tycka det vara naivt att tro att man ska lyckas undanhålla stora vinster utan att bli synad av skatteverket, men jag tror att inte den största anledningen är att man inte vill betala skatt alls utan att man vill betala en rimlig skatt, något man tvivlat på att man skulle ha en chans att få göra med tanke på SKVs inställning. Jag skulle inte heller frivilligt gett en myndighet uppgifter om jag tvivlade så mycket på deras kompetens att jag inte trodde jag skulle få en rättvis behandling.
 
 

Kommentarer
★ En som fått brevet

Trodde aldrig du skulle ta upp ämnet men håller med dig i allt du skriver. Det blir en strid nu men samtidigt som det är jobbigt kan jag tycka det ska bli skönt att reda ut det en gång för alla.

2012-12-10 kl. 21:15:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback