Papper eller pengar!

2012-09-09 @ 17:29:28 | Allmänt

Svenska pokerförbundet hade idag allmänt möte för att ta beslut i de bordlagda frågorna från årsmötet för ett halvår sen. Betydligt färre deltagare än för ett halvår sen men c:a tjugo personer dök upp för att höra vad revisionen kommit fram till avseende framförallt de senaste två åren, tidigare har ju 2007-2009 publicerats på pokerförbundets sajt:

http://www.svenskapokerforbundet.se/

Kassören, revisorn och revisorsuppleanten ( numera efter mötet uppgraderad till revisor) har sen de fick alla uppgifter som finns att tillgå, nu gått igenom de två sista åren.

Kassören gick först igenom de synpunkter han hade på underlaget för alla år och vad som kunde vara anledningen till att det var i det skick det var.  Det finns som sagt en del anmärkningsvärda kostnader som bokförts med bristande underlag, t.ex. "tallinkvittona" som togs upp som exempel där vissa fått sin förklaring men andra fortfarande är tvivelaktiga hotellrumsfester med tömda minibarer. Problemet är att det inte finns speciellt många styrelseprotokoll från den tiden, man har gått ut och försökt få in det som saknas av tidigare styrelser, men inget har kommit in. 

Stämningen av Svenska Spel är en  annan stor utgiftspost som kunnat undvikas om advokatbyrån handlat mer etiskt kan man utläsa av skrivelsen från tingsrätten. De borde helt enkelt avrått SvePoF från att gå vidare, men de tjänade ju drygt en halv miljon på att inte avråda.

Att personalkostnaden är så hög under dessa är är ju också märkligt, 40k i månaden och tjänstebil är mycket pengar som en anställd tydligen fick,, visserligen avslutades den anställningen 2007, men med lång uppsägningstid. Därefter hade man ju Peder Månsson som avlönad ordförande. Mycket av förklaringen ligger i att man 2005-2006 hade stora intäkter i miljonklassen och trodde att det skulle hålla i sig och då tycktes kostanderna inte så stora. Ingen vidare bank roll management alltså.

Tyvärr så har styrelsen fram till och med 2008  redan fått ansvarsfrihet, men 2009 års första styrelse har inte fått ansvarsfrihet. Men det betyder ju inte att man inte kan göra någonting.

Vidare till 2010-2011.Precis som under 2007-2009 märks det att bokföringen ibland skötts med hjälp av kontoutdrag som underlag istället för kvitton, även om standarden är bättre. Fortfarande har slarv orsakat extra kostnader som lätt kunnat unvikas om bara räkningar betalts i tid. Resultaten för åren 2009-2011 påverkas också då vissa intäkter bokförts på fel år, men sammantaget så är det dyster läsning med enbart förlustår.

Efter dragningen och en del diskussioner så beslutades till sist att inte bevilja styrelserna under 2010 och 2011 ansvarsfrihet och att i de fall det saknas underlag för utgifter helt enkelt kräva papper på bordet eller pengarna tillbaka. SvePoFs "interna EKO-rotel" fick också uppdraget att undersöka vilka åtgärdsmöjligheter finns mot de styrelser som redan beviljats ansvarsfrihet, då den uppenbart beviljats på felaktiga grunder.  Rätt ska vara rätt helt enkelt.

Mötet avslutades med information om de saker som är det som styrelsen borde ha kunnat ägna all uppmärksamhet om det inte vore för den gamla ryggsäcken. Budgeten presenterades av kassören, en vettig budget med målet att gå plus för första gången på ett tag.

Sedan var det ordförandes tur att informera om Live-SM. Förbundet räknar helt kallt med att inte tjäna en krona på Live-SM, varumärket är helt enkelt inte tillräckligt bra än, men detta är en nystart, med förhoppningen att kunna öka värdet igen. Det går helt enkelt inte att detta år ta betalt av partners för Live-SM, det är viktigare att få med så många partners som möjligt och avtalet förbundet har med Pokerstars som står för genomförandet av turneringarna tillåter att andra sajter får kvala in spelare, något Pokerstars oftast inte tillåter. Dessutom så kostar styrelsens resa och vistelse på Malta inte en krona då detta täcks av sponsorn. Så en stor eloge till styrelsen för att de rott Live-SM iland överhuvudtaget med tanke på hur sent första alternativet visade sig inte fungera. Styrelsen såg dessutom fram emot nästa års SM med tillförsikt, då de hoppas kunna ha förberett att betydligt bättre alternativ av spelplats till nästa års styrelse, en förutsättning för att snabbt få SM på banan nästa år.

Därefter informerade Online-SM ansvarig om skattesituationen på Pokerstars. Man hade bl.a undersökt om Pokerstars kunde tänka sig att garantera hjälp om någon spelare hamnade i klorna på skatteverket, men Pokerstars sa då nej, de menar att ingen annan sajt som arrangerat SM har behövt göra det och att det i nuläget inte är någon skillnad.

Sammantaget så tycker jag att styrelsen får en femma för hur de skött sig första halvåret, de som jobbat med ekonomiutredningen får en femma plus som motvikt för all skit de fått kastad på sig. Att man inte duckar för de jobbiga bitarna med att göra upp med det förflutna som tidigare styrelser gjort bådar gott. Finns de som klagar på att det tar för lång tid, men återigen är det dags för ett citat från riksradion: "Är du så jävla bra själv då?"


Kommentarer
★ dybban

Får alla i styrelsen sin resa och uppehälle betald av Pokerstars? Får de inköp också?

Svar: Styrelsen genomförde en röstning om detta. Styrelsemedlemmar få spela, men de står för inköpet själva. De måste också vara beredda på att om de spelar så går arbetsuppgifterna före spelet.
Rosjon

2012-09-10 kl. 14:34:36
★ Rickard

Stämmer fint det där med att vi får spela om vi vill men vi åker i första hand dit för att jobba. Ta hand om spelare, sponsorer, media och rapportera från eventen. Möta spelare på flygplatsen och allmänt synas och finnas tillgängliga helt enkelt.

Spelar man så ja, då gör man ett större jobb innan eller efter och kanske har mindre uppgifter under själva eventen. Själv tänker jag inte spela, om jag inte kvalar in nånstans. Vilket jag nog är för dålig för.

2012-09-10 kl. 14:57:10
★ Hogge

Jag har samma inställning som Rickard. Skulle jag råka kvala mig in, så spelar jag. Annars så jobbar jag gärna åt förbundet. Jag hoppas att både se Rosjon och Dybban där.

2012-09-10 kl. 16:17:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback