Att öppna med minraise eller inte

2013-07-21 @ 10:52:51 | Allmänt
Ken Lennaárd skriver i sin senaste blogg om det löjliga att öppna med en höjning på bara 2,2 gånger BB och framför allt det löjligt dåliga med att lägga sig mot en sådan höjning om man sitter på stora mörken.
 
http://www.pokerlistings.se/olika-standard-pa-standardspel-16102
 
 Om jag nuförtiden skulle höja med 3BB innan floppen så skulle åtminstone alla födda efter 1990 le i mjugg. Standard på nätet nuförtiden är att höja max 2,2BB och bara 2BB när man lämnat de allra lägsta mörknivåerna. Man kan komma undan med en 3BB höjning utan att stämplas som fisk om man gör höjning under de två, tre första nivåerna, efter det så stämplas du automatiskt som gamling eller livespelare, vilket inte är positiva epitet bland onlinespelarna.
 
Ken menar att man får alldeles för bra odds för att kunna lägga sig på stora mörken mot en minhöjning. Slentrianmässigt lägger han till, vet faktiskt inte riktigt vad han menar med det, kanske bara en brasklapp.
 
Jag menar att det finns vissa händer som man slentrianmässigt lägger på stora mörken, även om du får ganska bra pottodds. Exemplet Ken drar är när det kostar 240 för spelaren på stora mörken för att att vinna 940. Aptitliga odds, men även här måste du kasta dina sämsta händer även om potoddsen dikterar annat.
 
För även om du har  nästan 1 chans på 4 att vinna med 72 i olika färger mot en hand som en moståndare som använder sig av minraise troligtvis skulle höja med, bygger det på att du tar dig till showdown.
 
I verkligheten finns det betydligt färre floppar än 1 på 4 som du tar dig hela vägen till showdown på. Så ska du syna med 72off  i BB mot en minraise vill det till att du har riktigt bra implicita odds. Och då menar jag inte bara  att spelaren som höjt sitter 100BB eller mer djupt utan att han dessutom är typen som stoppar in hela stacken när han träffar bra men lite sämre än du.
 
Missförstå mig rätt, visst kan man syna med fler händer på stora mörken mot en minraise preflop, men man skulle kunna tolka Ken som att skillnaden är enorm mot en 3BB höjning och det tycker jag inte att den ska vara.
 
Faktum är att just nu fungerar en 2BB höjning innan flopp lika bra som en 3BB höjning när man passerat de allra lägsta mörkernivåerna. Därför finns det ingen anledning att höja mer.
 
Det gör också att potterna kan hållas nere och att varje pott inte behöver sluta i ett vinna eller försvinna scenario. Att minraise preflop har blivit så populärt beror på att man vill kunna spela fler händer efter floppen även senare i turneringarna när mörkarna börjar bli höga, allt för att minska variansen.
 
Så nej, jag tycker inte att 2,2BB är en löjlig höjning och det är inte heller löjeväckande dåligt att lägga sig mot en sådan höjning på stora mörken. Slentrianmässigt.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback