Stängt!

2014-04-22 @ 16:22:55 | Allmänt
Vi kom fram strax efter sju på kvällen till Kiruna och checkade in på vårt hotell, Bishops Arms, en ny kedja med brittiskt tema. Vi orkade precis ta oss ner till puben och ta en god middag. Alla tog hamburgaren som var riktigt god, och med en Guiness till var det perfekt.
Dagen efter tog vi lite sovmorgon, trodde frukosten var till 10.00 så vi gick ner 09.15,men det visade sig att de slutade servera frukost redan 09.30. Vi hann ändå få i oss så att vi blev mätta. Redan nu borde vi anat vad dagens tema skulle bli.
 
Vi hade bilen en dag till så vi begav oss till Jukkasjärvi och ishotellet. Dagens första besvikelse var att  det var stängt. Det hade börjat droppa från taket dagen innan och på eftermiddagen på påskdagen hade de bestämt att stänga.
 
Jag tror att det hade väldigt lite med det att göra, snarare så kände väl de som jobbade att det vore skönt med ledigt annandag påsk. En stor besvikelse då de inte ens lämnat dörrarna öppna så att man kunde kika in. Ett par från Norge hade ringt på söndagen vid lunch och frågat om det var öppet och fått svaret "Absolut, inga problem". De var inte så nöjda när de kom dit efter 4 timmars resa och de hade tagit beslutet att stänga på eftermiddagen.
Jag tycker gott de kunde ha haft öppet över påskhelgen.
 
Men vi gjorde så gott vi kunde och jag sträckte mig in här och var där det gick. Det lilla vi såg var en aptitretare och det är säkerligen värt ett besök när det är öppet, tre gånger så stort som när vi var där för drygt tjugo år sedan.
Huvudentréen med Signe som håller ett kvarglömt glas av is.
En öppen dörr och jag sträckte mig in för en bild
 
Isbjörn
 
Hej!
 
Kyrkan, bilden tagen genom dörrspringan. Kyrkan har en kort säsong men här vigs upp till 100 par om året. Bilden gör inte kyrkan rättvisa tyvärr.
 
 
Ett av rummen som jag tog ett snabbt kort på genom en halvöppen dörr.
 
 
Så här ser det ut när det är öppet
 
Besvikna, men fortfarande inte modstulna åkte vi till kyrkan som har en...speciell altarmålning av Bror Hjort. Passar bra in i kyrkan ändå tycker jag.
 
Signe och Sander testade predikstolen
 
Vi tänkte sedan ta en fika på hembygdsgården men tji fick vi, trots att de enligt skyltarna hade öppet "dagligen".
Fortfarande har vi ingen aning om när på dagen, men det var bomstängt när vi var där åtminstone.
 
Så vi åkte tillbaks till Kiruna via IRF, Institutet för Rymdfysik som ligger en bit utanför stan, för att inte störas av stadens ljus vid sina observationer av norrsken. En liten nostalgisk stund för mig och Liv, barnen ville helst bara åka vidare.
 
Tillbaks i Kiruna började vi först leta efter öppna fik. Det fanns inte, men nu började vi bli hungriga så då letade vi efter någon sorts lunchrestaurang som inte var en Sibylla eller pizzeria. Sibylla kunde vi ju skippat, för det var stängt, men det fanns ett par pizzerior som hade öppet. Alla andra restauranger var stängda på lunchen.
 
Om vi nu ändå skulle äta pizza så ville vi i varje fall återuppväcka lite minnen så vi åkte till den pizzeria som låg vid Vilan, vårt gamla studenthem, som vi alltid köpte pizza hos efter en tenta.
 
Fortfarande helt ok pizzor, men jag undrar om de fortfarande förutom pizzakartongen fortfarande slår in sina pizzor i folie när man hämtar dem. Det kan ju vara sjukt kallt, så det var nödvändigt då åtminstone.
 
Vi tänkte sedan besöka Hjalmar Lundbomsgården, huset där första LKAB-direktören bott, men det var stängt. Faktum var att allting var stängt, så vi tog en tur till Vilan som fortfarande verkar vara studenthem för blivande rymdingenjörer för ytterligare lite nostalgi, innan vi drog oss tillbaka till hotellrummet för att vila en stund innan middagen.
 
Vi hade planerat att gå till Mommas på kvällen, vi spelade lite kort och tog en liten drink på rummet innan vi gav oss ut i blåsten och kylan. Mommas visade sig dock vara stängt. Faktum var att det inte fanns en enda restaurang öppen i hela stan förutom vår pub. Som tur var har de ju riktigt bra mat, och inte så konstigt att stället var fullpackat när till och med Ferrum, stans största hotell hade all sin servering stängd. Man ska definitivt undvika Kiruna på påsken som turist, då är staden stängd och helt död. Det saknas inte restauranger och kunder, men det saknas uppenbarligen lite entreprenörsanda bland de som driver ställena. Och det är tyvärr då städer får rykte om sig att vara riktiga hålor.
 
Vi hade åtminstone trevligt, jag fick en Guiness och vi gör ett nytt försök idag tisdag att faktiskt få uppleva en något mer levande sida av Kiruna.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback