Svenska Spels smutsiga byk

2014-02-10 @ 19:23:00 | Allmänt
 
Det finns en hel del smutsig byk att tvätta hos Svenska Spel.
 
Svenska Spel är ett företag som lider av arbetsmarknads- och regionpolitiska beslut.
 
Att dela företaget i två delar, där den ena delen sitter där det är lätt att rekrytera kompetent personal och en annan där det verkar vara stört omöjligt är inte företagsledningens beslut. De är tvingade till detta av sina statliga ägare.
 
Vilken annan ägare som helst hade insett problemen i denna uppdelning och att man på detta sätt inte maximerar varken vinst eller produktivitet. Men 5 miljarder i vinst per år gör att man ibland missar vad man faktiskt skulle kunna få ut av verksamheten.
 
Att ha en del på Gotland och en i Sumpan skapar mycket friktion.
Det skapar en vi och dom-känsla på företaget som manifesterar sig i att man t.ex. fick sluta sälja billiga mackor till frukost på ena stället därför att den möjligheten hade man inte på den andra.
 
Man har också börjat jaga kostnader inom bolaget, och då är det lite som vi är vana vid, att Svenska Spel är så där dumsnåla som de är mot oss spelare när något går fel.
 
Tidigare flög man mycket mellan Stockholm och Visby, men det stack i ögonen på någon chef antar jag, så det drog de ner på ordentligt. Det var tydligen så att Svenska Spel misstänkte sin personal för att okynnes flyga till och från Gotland, bara för det är så kul att flyga.
 
Så det blev båt istället, med längre resor som följd. Som mest uppenbart blev det när de skulle ha julfest som de av tradition anordnar på ön. Då brukade alla flygas över, men nu skulle det åkas båt. Vissa avdelningars chefer hade tidigare år varit lite företagsamma och lagt arbetsmöten där i samband med julfesten, för då var flyg tillåtet, men detta år var det totalförbud. Istället tillbringade halva företaget en arbetsdag på sjön. För det kostade mindre om man inte räknade med att ingen kunde jobba.
 
Dumsnåla är man alltså, men det är ju inte så smutsigt, bara inkompetent och ett slöseri med mina och andra skattebetalares pengar.
 
Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg om den första upphandlingen Svenska Spel gjorde av Boss Media
http://rosjon.blogg.se/2011/october/svenska-spel-och-boss-media.html
 
Det inlägget handlar om en mutbrottsmisstänkt VD som bytte anställning på Svenska Spel mot styrelseplats i Boss Media.
 
Förra året var det dags igen med en upphandling. En smart IT-avdelning hade ingen lust att byta leverantör, för jobbigt och för dyrt tyckte man. Men man var ju tvungen att ha offentlig upphandling då det nu var klarlagt att man ansågs ha samma skyldigheter som en myndighet.
 
Men då är det ju bara att skriva krav som ingen annan mer än den leverantör man redan har kan uppfylla, eller har lust att uppfylla. "Totally impossible demands" för att citera pokerchefen på ett av nätverken.
 
Nej, inte alla leverantörer klarar av att skapa fel som inte rättas flera år efter att de upptäckts eller garantera urusel hantering av kommunikationsavbrott. Det som uppfattas av en IT-avdelning som dyrt och jobbigt är inte alltid dyrare än alternativet att behålla en urusel produkt bara för att personalen är slackers.
 
Det tycker jag är att slösa med mina pengar och det är en styrelses uppdrag att se till ägarnas, d.v.s. min och din önskan om god vinst uppfylls. Om de inte kan samlokalisera, förslagsvis dit det är lätt att rekrytera utbildad personal, så låt åtminstone personalen flyga istället för att "spara" pengar på att behålla en urusel produkt som måste stängas ner så fort det ska till systemunderhåll bland andra system.
 
Men den allra smutsigaste byken har inte tvättats offentligt än. Frågan är när det är dags.
 
Läs gärna också veckans lista på pokerlistings - briljant som vanligt:
http://www.pokerlistings.se/pokerns-innelista-vecka-6-ordfoerande-mau-aer-tillbaka-naestan-89772
 
Kommentaren till sista citatet var särskilt lyckad
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback